top of page

В МЕДИИТЕ

MG_3245-1.jpg

NOVA: У нас “тръгна” първата гурме кухня на колела

Първата гурме кухня на колела или „Фууд трък“, както го наричат собствениците му, вече е факт, а зад идеята стоят двама приятели – Димитър Добрев и Петко Цочев, както и техният съветник и главен готвач – Цветомир Николов.

Прочети цялата статия.

vg__2241.jpg

Undetheline.net

Ако “Витошка” е за минувачи, които не знаят как да консумират града, то Ангел Кънчев се превърна в улицата на хората с категоричен кулинарен избор. В тази пресечка на вкусове, паркира и първият стационарен food truck, който обещава да модернизира уличното хранене.

Прочети цялата статия.

zx860y484_2799727.jpg

Капитал: Две съвсем пресни места за бургери, сандвичи и други кулинарни работи

След първата на “Парчевич” и “Ангел Кънчев” вече има и втора каравана за бургери. Няма си точен адрес, но се намира на паркинга на “Джеймс Баучер” и “Козяк“, на входа на Billa.

Прочети цялата статия.

Adrien Brody in Bulgaria.jpeg

На улицата: Ейдриън Броуди

Припомняме си момента, когато Ейдриън Броуди посети караваната ни на ул. Ангел Кънчев. Какъв ден само! 

MG_3245-1.jpg

Момичетата от града:

"Street Chefs: вкусът на улицата"

Няма как да не ви е направило впечатление "слизането" на високата кухня при фаст фуд-а - една от тенденциите в храненето навън през последните няколко години. Вече и на улицата човек може да опита не просто каква да е, а наистина добра и с отношение приготвена храна. Друга тенденция, на която определено сме свидетели тук, у нас, е страстта към бургерите, която ни обзе набързо и доведе до създаването на доста нови добри ресторанта с такова меню.

 

Тези две отчетливи тенденции се срещат в Street Chefs - едно чудно местенце на също така чудната улица "Ангел Кънчев". Подобни food trucks са доста популярни в Америка, и ми е много приятно да видя истинско такова място в София, като тук съвсем не говорим за ужасните колички за хот дог, стратегически разположени срещу всяко училище и болница из града. А, като казах хот-дог, може би това е следващата крачка в облагородяването на фаст фуда у нас, дано!Но да се върнем на Street Chefs - тук всичко е както трябва да бъде - от брандинга на цялото място, през опаковките на храната, които са супер функционални, до отношението към детайла, видим например в поръската от розмарин върху пържените картофки. Ние опитахме chefs бургера и класическия чийз бургер. Месото беше великолепно, добавките също, особено любимите ми лютиви чушки халапеньо. В менюто има още стекове, които засега не съм опитала, но следващия път задължително ще го направя. Всичко това човек може да хапне на крак в покритите пространства, да пие чаша вино и да види доста познати физиономии наоколо.

 

Чудесно място за любителите на наглед простите, но качествени неща в живота, едно от които, разбира се, е храната на крак.

 

Street Chefs се намира на ул. "Парчевич" 58-60 (на ъгъла с ул. "Ангел Кънчев").

Untitled-1.png

Bacchus magazine:

Четете оригиналната статия тук

Говорим си с Петко, единият от създателите на първия food truck в София – на ъгъла на улиците Парчевич и Ангел Кънчев - Street Chefs. Освен, че сме им редовни клиенти, причината да му се обадим с въпроси е, че видяхме още една каравана Street Chefs...в Букурещ.
Попитахме го откъде е тръгнал и докъде мисли да стигне, като ви напомняме да не пропускате да се отбиете и на неговия щанд на предстоящия Бакхус StrEAT Fest:

Да припомним: как и кога се появи Street Chefs?
То започна на шега. С моя съдружник идваме от съвсем различен бизнес и сфера. Готвеното ни беше просто хоби. Два бяха мотивите за каравана: да сме мобилни /което се оказа, че е невъзможно/. Вторият - че street food предполага една много по-интимна кулинарна сцена с пряк контакт между готвач и клиент. Целият този театър много ни блазнеше. В началото си представяхме менюто доста по-различно, по-лежерно и с повече импровизации. Но бизнесът се наложи като нещо много по-стегнато и сурово - без своеволия и прищявки. Пазарът, търсенето наложи строго стандартизирано меню. Открихме през 2015 г., петък, 13 ноември, на ул. "Ангел Кънчев".
Днес имаме още една на ул. "Козяк" и едно бусче, но то е за фестивални прояви.


Кои са най-големите трудности в този бизнес?
Да започна с основната трудност: климатът. През зимата замръзва водата, хората мръзнат, през лятото е прекалено горещо. Но това е проблем, който няма как да заобиколим. Проблем са разпоредбите на Столична община и по-специално тези за преместваемите търговски обекти. Става дума за квадратните метри, работното време, местенето и други. Напълно разбирам желанието да се поизпразнят градинките и парковете от всички тези формати и обектчета, които търгуват с безумни стоки и храни. Но тези павилиончета нямат нищо общо с нашия бизнес модел, който предполага високо качество на храната. Просто не можем да бъдем поставяни под общ знаменател. А в света мобилният формат на улична храна, караваните, камионите са в невероятен подем. Това е една страхотна платформа за въвеждане на нестандартни кухни и идеи, да не говорим колко по-интересен и цветен става градският живот - като един един постоянно движещ се пъзел. Всяка събота и неделя във Виена, на един от най-красивите площади - Карлсплац - пристига едно бусче за бургери с братиславска регистрация. Вади няколко столчета и масички, и започва да продава бургери през целия ден. Значи има регламент, който позволява да дойдеш, паркираш и да продаваш няколко дни, да платиш на общината някаква такса и да си тръгнеш.

Какъв е пейзажът с уличната храна в България?
Беден. Българското възприятие за street food е пицата на парче и дюнерът. Очевидно като модел храна те са нещо непреходно за нашите ширини и явно няма да си отидат като мода. Няма лошо, но хората трябва в един момент да правят разлика между качествената и нискокачествена храна. Ясно е, че като ценови клас сме нагоре, но трябва да е ясно и какво предлагаме. И все пак много бавно и полека има възходяща тенденция. И това няма как да е по друг начин, защото хората ще започнат все повече да си гледат здравето, а най-пряко му влияе храната.

Screenshot 2021-10-25 at 9.51.05.png

Fish & Chips до морето

Новото морско попълнение на нашите добре познати от възловия ъгъл на "Ангел Кънчев" и "Парчевич" Street Chefs. Намираме ги зад Kite Bar. Моделът на менюто е много опростен – топли и приготвени пред теб панирана прясна треска и пържени картофи. Панировката е специална и е комбинация от овкусена с лимон мащерка, сол, черен пипер, бира и брашно. А към тях – сос "Тартар" с майонеза и кисели краставички, измислен специално седмица преди старта на проекта. Порцията е опакована в кутия, а не в традиционната хартия, и струва точните десет лева. "Най-честият въпрос, който ни задават, е дали предлагаме хляб и дали пържим цаца. Отговорът е повече от ясен", споделят от Fish & Chips.

Бусчето за риба и картофи е от 1974 г., модел San Georgo. "Взехме го от предишните собственици, които са го използвали за pop-up суши", разказва Петко Цочев, единият от собствениците. Въпреки че засега е "инсталирано" между Kite Bar и Bash Bar, вероятно бусчето ще сменя локацията си през уикендите, като топла риба и картофи ще има и в стария град на Созопол, а понякога и в Лозенец.

52807436_2048249375474897_7377379089985830912_n.jpeg

Best Street Food на Go Guide Food & Drink Awards 2018

Приятели, имаме вълнуващи новини от снощи. Ние спечелихме в категорията " Best Street Food " в наградите на Go Guide Food & Drink Awards 2018.


2018 беше година на растеж и разширяване за нас. Благодаримт от сърце, че гласувахте за нас и още повече за вашата подкрепа и позитивност през последната година.


Усещаме любовта и сме много радостни, да ви доставим още от любимата ви улична храна от нови места много скоро.

16904681_1687770241522814_1319736816275337482_o.jpeg

Sofis's best burger place 2016

Горди сме, че ни се доверявате и избрахте нас за фаворит в категорията. 

logo copy.png
bottom of page